fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Олег Нів’євський (Київська школа економіки) пропонує на Економічній правді експертизу законопроекту зі зниження ПДВ з 20% до 14% для АПК та про наслідки цього.

Агропромислове виробництво – це єдиний ланцюг, від підприємств рослинництва, тваринництва до переробних виробництв і далі до кінцевого споживача. Неможливо отримати сприятливий економічний результат, стимулюючи одну ланку за рахунок іншої. Зменшення ПДВ на свиней, велику рогату худобу (ВРХ) і сире молоко з 20% до 14% без відповідного зменшення ПДВ на м'ясо, молоко і продукти їх переробки не призведе до зниження цін на продукти харчування для споживачів, а перекладе на переробні підприємства обов’язок платити додатково 6% ПДВ замість виробників.

Діалог між споживачами та свинарями, переробниками, торгівлею та закладами харчування на часі, як ніколи раніше, переконаний Микола Бабенко – виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

“Ми опублікували офіційні дані InterPIG – групи експертів з оцінювання ефективності в свинарстві по витратам кормів в собівартості 1 кг свиней і занепокоєні від загрози для українського промислового свинарства в 2021 році, а відтак і для населення, через можливе значне подорожчання продуктів.

Відомий принцип: ті хто заходять в бізнес на падінні ринку – заробляють найбільше. Українське свинарство проходить складний етап розвитку. В Україні найвища собівартість свинини в напівтушах в Європі – 2 євро/кг, тоді як в країнах ЄС – 1,38-1,44 євро/кг, а в Бразилії, Канаді і США 0,94-1,14 євро/кг. Асоціація “М’ясної галузі” спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) створює умови для зниження собівартості вирощування, щоб ціни на м’ясо були доступні. В 2020 році до найвищої собівартості вирощування додався ріст цін на зернові на 40%. Зниження собівартості стало задачею №1 бізнесу в свинарстві.

Останні новини