Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 8 – 14 червня 2020 р.: 41– 43 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозні ціни залишаються незмінними. Є передумови для їхнього зниження, а для зростання — ні. По-перше, внутрішній попит на свинину залишається на низькому рівні. По-друге, очікується подальше заміщення свинини курятиною у структурі попиту на м'ясо. У зв'язку із пандемією коронавірусу та утворенням продуктового надлишку у низці країн-імпортерів української курятини, її експорт суттєво “просів” порівняно із минулим роком (згідно зі звітністю Єврокомісії, за перший квартал 2020 р. по відношенню до того ж періоду 2019 р. зниження імпорту курятини з України становить 25%), очевидно, що надлишок курятини лишається на внутрішньому ринку. Це призводить до подальшого зниження ціни на курятину, яка і до того була доступнішою для більшості українців. Актуальними є два питання: перше – чи вдасться втримати стабільні ціни на свинину надалі; друге – чи вдасться свинарям у цій ситуації зберегти рентабельним вирощування тварин.
В ЄС усереднені ціни поступово відновлюються. Хоча ціна туші свиней, за даними AHDB, все ще на 10% нижча за аналогічний період 2019 р., цього тижня спостерігається її зростання. Пожвавлення стосується одночасно внутрішніх і міжнародних продажів м'яса: попит азійських країн залишається високим, а в містах Європи відкриваються заклади громадського харчування. Ключові проблеми ринку, втім, іще не вирішені: невизначеність, пов'язана із розвитком епідеміологічної ситуації, неритмічність надходження свиней на переробні підприємства, розбалансований попит. Тож, за аналітикою AHDB, неможливо гарантувати подальше стале відновлення цін.
***
Українські переробники закликають свинарів підписати Меморандум про партнерство і ціноутворення.
Документ спрямований на те, щоби не допустити цінові коливання при збуті живих свиней на переробні підприємства більші за 2 грн/кг на тиждень.
Долучитися до дії Меморандуму можна за цією формою: https://forms.gle/b9YXz2dqp4meDKQs9