fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

67587987498 0909

ТзОВ «Ексім Фуд» : коли якість має значення

 

ТзОВ «Ексім Фуд» входить до списку підприємств-основних експортерів свинини в Україні, яке постійно зміцнює свої позиції і закордоном і на внутрішньому ринку. Яким був шлях від компанії-імпортера до зайняття вагомого місця на ринку м’яса посеред експортерів – розповідає засновник компанії Остапчак Мирон Михайлович.

Чи не могли б Ви, як засновник компанії, коротко охарактеризувати ваше виробництво, з чого почалась його розбудова та чого досягли з  моменту створення?

Компанія «Ексім Фуд» була заснована в 2012 році, хоча історія розвитку нашого підприємства бере свій початок в далекому 2008 році. На етапі свого становлення  ми займалися в основному імпортом м’ясної сировини з Європи для м’ясопереробних підприємств. Не скажу, що нам тоді було легко – відчувався брак досвіду але нами був пройдений довгий шлях із спроб і помилок і зрештою  завдяки наполегливій праці ми змогли зайняти вагоме місце на ринку м’яса посеред компаній-імпортерів. В той же час ми усвідомлювали, що не можна зупинятися лише на імпорті, оскільки той залежний від багатьох чинників і факторів, і як результат – відкриття в 2015 році власного цеху з переробки свинини.

Нам відомо, що група компаній, в яку входить ТзОВ «Ексім Фуд», володіє підприємствами з відгодівлі свиней, а також репродуктором. Чи означає це, що ви не стикаєтесь з дефіцитом сировини?

Станом на сьогодні у компанії є чітке бачення напрямку розвитку. Намагаємося побудувати вертикально-інтегровану компанію, котра була б захищеною від зовнішніх несприятливих  факторів, цінових коливань, дефіциту сировини. Підприємство з відгодівлі свиней і репродуктор знаходяться на стадії розвитку то ж про відсутність дефіциту сировини говорити ще рано. 

В 2017 році на вашому виробництві було введено систему контролю якості продукції HACCP, чи важко було навчити персонал відповідально ставитись до питань, пов’язаних з безпекою продукції?

Так, ми зацікавлені в тому, щоб наші клієнти мали можливість купувати дійсно якісний продукт та були впевненні  у його безпечності, тому в 2017 році на підприємстві було введено систему контролю якості НАССР. Звісно, були певні труднощі під час впровадження цієї системи, пов’язаних насамперед із кадровими змінами та зміною в технологічних процесах. Процес впровадження системи вимагає перманентної уваги та навчання наших працівників. Особливо непросто це для новачків, проте вони швидко адаптуються, адже механізм запущено і він успішно працює. Нагадаю ще раз, що для нас важливо щоб система існувала не тільки на папері, а дійсно працювала та була ефективною.   

Ключове завдання кожного виробника – створити якісний та безпечний продукт. В зв’язку з ситуацією щодо АЧС в світі, які заходи вживаєте задля попередження проникнення хвороби до господарства?

Проблема АЧС, про яку говоримо вже років п’ять, є надзвичайно серйозною для вітчизняного ринку свинини і вимагає комплексних змін на державному рівні. На теперішній час, на жаль, ця проблема виглядає як «спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих».  В нашому випадку йде мова про постійне удосконалення та  підвищення рівня біобезпеки на фермі, робота в «закритому режимі», внутрішній транспорт, власне виробництво кормів, дезбарєри, санпропускники, навчання працівників і т.д. Проте, повторююся, проблему потрібно вирішувати на державному рівні. Заходи повинні прийматися комплексні, а не точкові.

Поділіться з читачами методами зменшення собівартості на вашому виробництві

Конкурентна ситуація на вітчизняному ринку така, що потрібно завжди відслідковувати і реагувати на будь які зміни кон’юнктури ринку, щоб залишитися в бізнесі. Ми постійно працюємо в напрямку оптимізації собівартості нашої продукції шляхом технологічної  модернізації виробництва, запровадження комплексних рішень автоматизації обліку на виробництві. Ці та ряд інших заходів дають змогу збільшити продуктивність праці та зменшити частку заробітньої плати в структурі собівартості продукції. Наявність власних виробничих та складських потужностей, власного автопарку дають змогу скоротити логістичні витрати, дозволяють вчасно та з мінімальними затратами виконувати замовлення.

ТзОВ «Ексім Фуд» входить до списку основних експортерів свинини в Україні. Яка продукція користується найбільшим попитом закордоном?

Наше підприємство в 2017 році потрапило в топ-10 експортерів свинини. Так, частка ТзОВ «Ексім Фуд» в сукупному експорті  свинини за перше півріччя 2017 року становила 10.9%. Найбільшим попитом користуються  півтуші свинячі заморожені, грудинка, лопатка, шинка свиняча.

Як на Вашу думку – які країни є найбільш перспективними в плані майбутньої співпраці?

На нашу думку, найбільш привабливим ринком для нашої свинини є ринок Азії, зокрема Китаю, з його постійно зростаючим споживчим потенціалом. Але тут не обійтися без державної підтримки. Китай – це країна, якій потрібно приділити особливу увагу в плані експорту, насамперед на рівні держави, тоді ми зможемо задуматися над поставками не лише ратичок та п’ятачків, а й високоякісних відрубів.

 

Офіційний сайт: eximfood.com.ua

Останні новини