
І як законопроект №5425 допоможе знизити ціни на м’ясну та молочну продукцію для населення, призведе до збільшення попиту на відповідні товари, посилення конкурентоспроможності переробних галузей, які працюють чесно та сумлінно сплачують податки, детінізації ринку та зменшення фальсифікату – у поясненні Асоціації "М'ясної галузі".
Ціни на зернові зменшилися відповідно до зменшення ПДВ на них, вхідний ПДВ на комбікорми, ветпрепарати, енергоносії для підприємств твариннцитва залишився 20%. Повернення ПДВ 20% на живих свиней ніяк не впливатиме на собівартість та прибутки свинарів всупереч заявам галузевих асоціацій. Прикладом свинарству слугує птахівництво, яке відмовилося від зменшення ПДВ на птицю до 14% і залишили 20%, а ціни на агрокультури та їх споживання у птахівництві аналогічні. Повернення ПДВ 20% на свиней поверне в рівні конкурентні умови виробників червоного і білого м’яса, вважають в Асоціації “М’ясної галузі”.
Читайте також: Розкрито “сірі” схеми обходу Закону про зниження ПДВ до 14%
На практиці, через зниження ПДВ лише на свиней до 14%, ціни на червоне м’ясо для населення виросли в середньому на 10 грн/кг.
Як заявляють представники переробної галузі, ріст цін на м’ясо – призведе до подальшого зменшення попиту на нього. Переробники частково змушені стримувати ріст цін на м’ясо лише за рахунок зниження власного прибутку. Якщо порівняти ціни на свиней в січні-лютому 2021 року (20% ПДВ) та березні-травні 2021 року (14% ПДВ) – ріст цін на свиней досягав 20%. Масово переробні підприємства скаржаться, що працюють майже без прибутку, а сама переробна галузь через негативну рентабельність може піти у тінь лише для того, щоб вижити.
Нагадаємо, що за останні 5 років, середньодушове споживання свинини в Україні впало з 22 до 14 кг/рік – показник на рівні найбідніших країн Африки і в 2-3 рази менший ніж у сусідніх з Україною країнах – Росією, Білорусією, Польщею та рештою країн ЄС.
Зараз населення змусили переплачувати 10 грн/кг свинини через знижене ПДВ до 14% лише на свиней. Ще 20 грн/кг переплата складала минулі роки через фальшування кормів, ветпрепаратів, псевдогенетику – що стало масовим явищем в українському свинарстві.
Читайте також: Повернення ПДВ 20% на живих тварин і молоко для стабілізації цін на м’ясну та молочну продукцію - прес-реліз
Споживання свинини в Україні має вирости мінімум вдвічі – до 30 кг в рік, для цього свинина має бути доступною за ціною.
Подальше приховування перевитрат, фальшування, корупції та нелегального ринку свиней інфікованих африканською чумою свиней (АЧС) – може стати точкою неповернення для цілих галузей – свинарства та м’ясної галузі – вважає Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”. Загальна сума перевитрат в свинарстві досягла 8 млрд грн в рік. Підживлення неефективного свинарства ще додатковими 10 грн/кг переплати в ціні через зниження ПДВ до 14% лише на живих свиней зробить біднішим лише населення і зменшить споживання свинини.
Зменшення ПДВ до 14% на свиней і залишення ПДВ 20% на свинину – справжня афера тих, хто не бажає позитивних змін у свинарстві і прагне його подальшій стагнації. Шляхом обману, під виглядом “зменшення цін” на м’ясо, насправді, населення примусили платити за свинину на 10 грн/кг більше. А при цьому на комбікорми, премікси, ветпрепарати, паливно-мастильні матеріали – вхідне ПДВ залишилося для свинокомплексів 20%, що очевидно призведе до його надлишку на ПДВ рахунках та необхідності компенсації з бюджету.
Читайте також: Експерт розповів як зниження ПДВ на агропродукцію вплинуло на м'ясну галузь
Задля збереження і розвитку свинарства і м’ясної галузі законопроект №5425 має бути прийнятим Верховною Радою невідкладно. Наступним кроком в Асоціації “М’ясної галузі” бачать зниження ПДВ на весь ланцюг, але це стане можливим, ймовірно, не раніше 2023 року.