face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Про поточну ситуацію з ціною на свиней в Україні

Прес-реліз Асоціації “М’ясної галузі”

За результатами MeatForumOnline, який відбувся 24.06.2020 року.

Повний відеозапис ефіру за посиланням.

Чи вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини

Однозначно – ні. До 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі.

Імпорт свинини в 2012 році – 264 тис. т, в 2013 – 196 тис. т, в 2014 – 40 тис. т, далі імпорт був незначним – до 5 тис. т, а відновив своє зростання з 2018 року.

Причини збільшення обсягів імпорту свинини – висока собівартість і ціна на свиней в Україні. Не зважаючи на подорожчання свинини в ЄС за 2019 рік на 48%, імпорт залишається вигіднішим і дешевшим за українську свинину в напівтушах – 58 грн/кг з ПДВ проти 68 грн/кг з ПДВ. Це при середній за рік ціні на живих свиней в Україні  45 грн/кг. Щоби зрівнятися з європейськими цінами, свині живою вагою в Україні мають коштувати не більше 38 грн/кг.

Натомість курятина і яловичина не лише забезпечують внутрішню потребу переробки та споживання, а стали потужними драйверами експорту та валютних надходжень в Україну. В 2019 році експорт птиці був в 10 разів більший за експорт яловичини, а експорт яловичини в 17 разів більший за експорт свинини.

1

Джерело: Державна митна служба України, 2019 рік

Прогнозується, що виробництво свинини в 2020 році становитиме 581 тис. т – обсяг, близький до часів найглибшої кризи в свинарстві в Україні 2008/2009 рр.

2

Джерело: Баланс м’яса, FAO

За даними Держстату України, 2190 агропідприємств припинили займатися свинарством за 6 років.

Поголів’я свиней, яке утримується на свинокомплексах 24 областей України на початок 2020 року – 3,3 млн голів –  менше за поголів’я свиней на територіях чи в державах за розмірами, як одна область України. 4 млн голів у Бєлгородській області, що межує з Україною, 6 млн голів у Бельгії, 12 млн голів у Данії. До прикладу, збільшення виробництва свинини в Росії у 2019 році склало 150 тис. т, а в 2020 році очікується додатково 300 тис. т. Собівартість живої ваги становить уже менше 30 грн/кг, тоді як в Україні, за даними Асоціації “Свинарі України”, – 40 грн/кг.

В Україні попит населення на свинину через високі ціни став рекордно низьким 

Споживання свинини впало до 15 кг/рік і дедалі більше витісняється майже вдвічі дешевшою курятиною:

 споживання свинини на рік кг

Головна причина – одна з найвищих у світі собівартість, а відтак і неконкурентна ціна на свиней для переробної галузі і свинини для населення.

Чому так відбувається, кому вигідне падіння виробництва свинини

Кризові процеси в українському свинарстві очевидні. Кому вони вигідні? Мабуть, насамперед, тим, хто дезінформує громадськість, що кризи в українському свинарстві немає, приховує 8 млрд грн перевитрат на корми і ліки в українському свинарстві, блокує понад 8 років компенсації свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС), перетворивши бізнеси у свинарстві на гру із сірниками на діжці з порохом.

Виглядає так, що галузева асоціація в свинарстві, яка мала би дбати про розвиток галузі, фактично стала інструментом витіснення з ринку малих, середніх і великих виробників, спроб монополізації вирощування та переробки кількома виробниками свинини – учасниками тієї асоціації.

У результаті переробна галузь перетворилася на заручника, з одного боку, дефіциту сировини – живих свиней, а з іншого, – необґрунтовано високих цін на свиней, спричинених неефективним і безвідповідальним веденням бізнесу у вирощуванні. Водночас українські споживачі м'ясної продукції стали заручниками високих цін на свинину вітчизняного виробництва.

У червні 2020 року Асоціація “М’ясної галузі” розпочала реалізацію програми “Нове свинарство 2025” 

Програма передбачає нарощення з 5,7 до 20 млн поголів’я свиней в Україні до 2025 року, збільшення виробництва свинини до 3 млн т, з яких планується практично подвоїти обсяги споживання в Україні за рахунок доступних цін на м’ясо свиней для населення, довівши його приблизно до 1 млн т, а також експортувати 2 млн т. В такий спосіб м’ясна галузь України ще й частково вирішить проблему дефіциту свинини в світі. 

 свинарство 2025

Крім того, «Нове свинарство 2025» – це:

88 млрд грн доданої вартості щороку; 

50 тис. робочих місць у селах (тільки у вирощуванні); 

9 млрд грн фонд оплати праці з середньою заробітною платою в українському свинарстві 15 тис грн на місяць; 

понад 4 млрд грн відрахувань із зарплати.

Реалізація програми «Нове свинарство 2025» у партнерстві із Центром підвищення ефективності в тваринництві сприятиме швидкому досягненню результатів у зниженні собівартості та виході на конкурентний з основними країнами-експортерами свинини рівень ефективності вирощування свиней.

Асоціація “М’ясної галузі” запрошує організації та підприємства до взаємодії в реалізації Програми «Нове свинарство 2025».

Форма приєднання до Програми https://docs.google.com/forms/d/1fSXlEgHDPlCIXxvIu0_3me42NTPdZY-jyzCyd2o5KOE



25.06.2020

Прес-служба Асоціації “М’ясної галузі”