Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 28 грудня 2020 року – 03 січня 2021 року: 37 – 38 грн/кг на свиней живою вагою.
Ціни на живих свиней на початок 2021 року прогнозуються без змін 37-38 грн/кг, не дивлячись на ціновий демпінг кількох велики свинокомплексів, які понизили ціни продажу живих беконних свиней до 35 грн/кг.
Ціни на свиней в Україні продовжують знаходитися під тиском низьких цін на українську курятину, нижчих від українських цін на живих свиней в ЄС – 0,7-1,0 Євро/кг без ПДВ та поновлення квот з початку 2021 року на безмитний імпорт дешевшої свинини з країн ЄС.
Перед новорічними і різдвяними святами попит на свинину виріс. Потрібно враховувати “локдаун” в січні з 08.01.2021 року по 25.01.2021 року, ймовірно, попит на свинину зменшиться, а ціни на свиней можуть ще знизитися.
Асоціація “М’ясної галузі” прагне допомогти свинарям у 2021 році вирішити проблеми в свинарстві, які накопичувалися роками. Перша – найвища собівартість в Європі, через що українське свинарство стало неконкурентним. Друга – запуск компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней.
Джерело: Євростат
Цього та наступного тижня, попит на свинину у світі зріс через настання свят (у т. ч. католицького Різдва), що уповільнило або призупинило спад цін. При чому, у Бразилії наступного тижня спостерігатиметься ріст цін після значного падіння протягом грудня.
Хоч у ЄС середня ціна залишилась на рівні минулого тижня, загальний розкид цін по Євросоюзу коливається у межах 0,7 - 1,2 євро/кг. Собівартість у ЄС завдяки сучасній генетиці, дотриманню технології, відсутності корупції і фальшування, навіть з подорожчанням кормів, у 2021 році зросте з 0,8 євро/кг до 1 євро/кг, це менше, ніж вже собівартість свиней в Україні. Така собівартість дозволить свинарям ЄС, працювати в 2021 році навіть з низькою ціною на свиней в очікуванні її підняття.
Динаміка світових цін цього тижня:
🟡 0% у ЄС
🔻 -9% у Бразилії
🔻 -8% у США
🔻 -3% у Канаді
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.