Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 30 листопада – 6 грудня 2020 року: 42 – 42,5 грн/кг на свиней живою вагою.
Згідно прогнозу, ціна на свиней наступного тижня практично залишиться на рівні цін у листопаді. Ринок в очікуванні, що буде з ціною наступні місяці. В деяких країнах ЄС зниження ціни цього тижня відбулося до 1,24 євро/кг на кондиційні напівтуші та до 0,9 євро/кг на напівтуші свиноматок і некондиції (свиней, які переросли). Вартість 25 кг поросят зменшилася до рівня їх собівартості – 25 євро/голова. Така низька собівартість 25 кг поросят в ЄС стала можлива завдяки інноваціям в генетиці свиней.
Джерело: Євростат
Згідно з прогнозом минулого тижня, ціна на свиней в Бразилії цього тижня досягла свого піку та почала знижуватись. Так само знизились і ціни на свиней в усьому світі. Зараз у ЄС продовжується тенденція до зниження ціни. Нагадаємо, що до АЧС у Німеччині, додались ще й заборони на імпорт до Китаю з декількох данських свинокомплексів.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Вирощування свиней в Україні потребує змін, зниження собівартості. Досягти нижчої собівартості українським свинарям допоможе найінноваційніша генетика свиней у світі - Topigs Norsvin – 15-17 живих поросят на опорос, 15-18 робочих сосків у свиноматок, 1,4-1,5 кг середня вага поросят при народженні. Завдяки Центру підвищення ефективності в тваринництві генетика Topigs Norsvin вже доступна і в Україні.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.