Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 23 – 29 листопада 2020 року: 42 – 43 грн/кг на свиней живою вагою.
Переробні підприємства йдуть на зустріч свинокомплексам, які через підвищення цін на корми, закликають до підняття ціни на живих свиней.
Ймовірно, ціна на свиней наступного тижня збільшиться на 1 грн до 42 – 43 грн/кг. Впродовж листопада ціни на свиней в Україні сталі. Однак на них може сильно вплинути ціна на свиней в ЄС, яка продовжила зниження і цього тижня до 1,42 євро за 1 кг забійної маси, а забійні ціни на напівтуші свиней, які переросли та свиноматок менші 1,2 євро/кг. Тиснуть на ціни і зниження попиту на м’ясо через карантин “вихідного дня” та можливе введення локдауну. Крім того, новорічні свята через COVID-19 будуть під загрозою, що може значно зменшити попит на м’ясо у місцях громадського харчування. Єдине рішення для стабільного прибутку в нестабільний для ринку час – зниження собівартості вирощування, яка в Україні є найвищою в Європі.
Джерело: Євростат
Ціна в Бразилії майже досягла свого піку. Ширяться чутки, що Китай може знизити закупівельну ціну експортної свинини впродовж наступних тижнів. У той же час ціна в ЄС продовжує падати через заборони експорту до Китаю з Німеччини та декількох свинокомплексів Данії, що призводить до надлишку свинини в Євросоюзі.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Вирощування свиней в Україні потребує змін, зниження собівартості. Досягти нижчої собівартості українським свинарям допоможе найінноваційніша генетика свиней у світі - Topigs Norsvin – 15-17 живих поросят на опорос, 15-18 робочих сосків у свиноматок, 1,4-1,5 кг середня вага поросят при народженні. Завдяки Центру підвищення ефективності в тваринництві генетика Topigs Norsvin вже доступна і в Україні.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.