Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 16 – 22 листопада 2020 року: 41 – 42 грн/кг на свиней живою вагою.
Попри надлишок пропозиції свиней та зменшення попиту на м’ясо від закладів харчування через введення карантину "вихідного дня", ціна на живих свиней в Україні має стабілізуватися на рівні з попереднім тижнем. Вирощування, переробка і торгівля мають спільно працювати над забезпеченням доступності цін на продукти, особливо під час пандемії та зменшення купівельної спроможності населення. Більші витрати кормів на 40% при менших на 29-34% цінах на корми у порівнянні з країнами ЄС – є великим резервом для українських свинарів у зниженні собівартості. Нагадаємо, що були опубліковані дані міжнародної групи експертів з оцінювання ефективності в свинарстві InterPIG про витрати кормів у структурі собівартості в 2019 році по країнам ЄС, Бразилії, Канаді та США. Перевитрати кормів в Україні мають загрозливий характер для свинарства, особливо за умови подорожчання зернових.
Джерело: Євростат
Через великий попит та складну ситуацію на ринках ЄС та Азії, за минулий тиждень, бразильська свинина зросла в ціні ще на 8% та продовжує рости. Протягом місяця ціна досягне свого піку та стабілізується. Нагадуємо, що наразі закупівельна ціна в Бразилії в понад 2 рази вища ніж собівартість (0,8 євро/кг).
В Канаді ж спостерігається різкий спад ціни (-5% цього тижня) через сезонне зниження попиту.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Вирощування свиней в Україні потребує змін, зниження собівартості. Досягти нижчої собівартості українським свинарям допоможе найінноваційніша генетика свиней у світі - Topigs Norsvin, яка завдяки Центру підвищення ефективності в тваринництві вже доступна і в Україні.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.