Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 9 – 15 листопада 2020 року: 41 – 42 грн/кг на свиней живою вагою.
Ціна на живих свиней в Україні зменшиться ще на 1 грн/кг порівняно з попереднім тижнем. Зниження ціни на свиней є загальною тенденцією по країнам Європи.
В українських свинарів і переробників викликає занепокоєння ріст цін на зернові на 40%. Витрати кормів досягають 80% в структурі собівартості свиней.
Згідно з даними міжнародної групи експертів з оцінювання ефективності в свинарстві InterPIG до якої приєднався і Центр підвищення ефективності в тваринництві, попри нижчі в Україні ціни на комбікорми ніж в ЄС на 29-34%, витрати кормів у собівартості свиней у 2019 році в Україні були вищі на 40% ніж у ЄС та вдвічі вищі від Бразилії, Канади та США.
Джерело: Євростат
Через великий попит та складну ситуацію на ринках ЄС та Азії, за минулий тиждень, бразильська свинина зросла в ціні ще на 12% та продовжує встановлювати рекорди. Нагадуємо, що наразі закупівельна ціна в Бразилії в понад 2 рази вища ніж собівартість (0,8 євро/кг), що зробило свинарство в Бразилії однією із самих інвестиційно привабливих сфер бізнесу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Вирощування свиней в Україні потребує змін, зниження собівартості. Досягти нижчої собівартості українським свинарям допоможе найінноваційніша генетика свиней у світі - Topigs Norsvin, яка завдяки Центру підвищення ефективності в тваринництві вже доступна і в Україні.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.