fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Засідання Робочої групи Міністерства аграрної політики та продовольства України з питань розвитку м’ясної галузі

 

Асоціація «М’ясної галузі» у складі Робочої групи Мінагрополітики «З питань розвитку м’ясної галузі» продовжує працювати над удосконаленням політики розвитку м’ясної галузі та формуванням ринку м’яса.

11 квітня 2023 року відбудеться чергове засідання Робочої групи в форматі ZOOM-конференції. Робоча група розгляне наступні питання запропоновані від Асоціації «М’ясної галузі»:

  • звіт керівництва Держпродспоживслужби щодо присвоєння «єврономерів» підприємствам м’ясної галузі для розблокування експорту свинини;
  • реєстрації в Україні вакцини проти африканської чуми свиней (АЧС) з метою недопущення поширення захворювання свиней на АЧС та стимулювання нарощування поголівʼя свиней в Україні.

Відкриття експорту української свинини забезпечить мʼясній галузі та свинарству сталий прибуток у довготривалій перспективі, а не рік від року, як було в минулі роки. Роботу із розблокування експорту свинини розпочата Асоціацією “Мʼясної галузі” в 2021 році. Однак Держпродспоживслужба досі блокує початок перевірки на відповідність вимогам ЄС підприємств асоціації з метою включення їх в реєстр імпортерів ЄС.

 

Читайте також: Проривна лібералізація у експорті до ЄС українських м’ясопродуктів. 

 

Важливість вакцини обумовлена тим, що в Україні в 2022 році офіційно зареєстровано 7 випадків АЧС, фактична цифра може бути більшою! Вакцина від АЧС в Україні може бути рішенням проти незахищеності свинарства та позбавить підприємства галузі багатомільйонних збитків, які вони можуть понести у разі спалаху АЧС.

Одна вакцина проти АЧС, розроблена та вироблена компанією AVAC Vietnam, з липня минулого року проходила випробування на фермах компанії та на фермах, що належать акціонерному товариству C. P Vietnam Livestock.

Згідно зі звітами, на кінець грудня 2022 року В’єтнамське акціонерне товариство AVAC вакцинувало від АЧС 1800 свиней на 13 фермах. Результати відбору показали, що 94,4% відповідали вимогам щодо імунітету.

Результати, отримані від Акціонерної компанії C. P. Vietnam Livestock, засвідчили, що у свиней не було побічних ефектів після вакцинації, всі свині були в нормальному стані, і через 14 днів після вакцинації вірус не було виявлено. У контрольному стаді не було антитіл, у той час як у вакцинованому стаді антитіла були 40% через 14 днів і 90% через 28 днів.

У лютому 2023 року оголошено про комерційне використання вакцин проти АЧС.

Друга вакцина проти АЧС із 100% збереженням свиней заражених вірусом АЧС отримала патент в серпні 2022  Лабораторією ANSES у Франції.

М’ясна галузь разом із свинарством можуть сприяти підтримці економіки України та формувати додану вартість всередині країни в розмірі 6 млрд євро щороку, - переконані в Асоціації «М’ясної галузі».

Про результати засідання обов’язково проінформуємо.

Останні новини