fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Травень оголошений в Україні місяцем м'яса

Травень оголошений в Україні місяцем м'яса

Асоціація “М’ясної галузі” (АМГ) запроваджує “місяць м’яса”. Цього року ним стане травень.

"Святкування Великдня і травневі свята цього року співпали у травні, що буде гарною нагодою провести ці дні разом з близькими вдома або у компанії на природі після затяжних холодів та локдаунів. Збільшення споживання м’яса – підтримає весь ланцюг м’ясної галузі, від вирощування до переробки, для яких 2021 рік став справжнім випробуванням", - вважає Микола Бабенко, виконавчий директор АМГ.

За його словами, споживання м'яса українцями у цей період дасть стимул і можливості для продажу надлишків, що накопичувалися на фермах через зменшення споживання м’яса у піст та через закриття закладів харчування у локдаун. Збільшення споживання м’яса зараз надважливе для свинарів, які, не дивлячись на тимчасові несприятливі фактори для галузі, не тільки не зменшили поголів’я, як інші галузі, а, навіть, його збільшили, активно почали працювати над зниженням собівартості. Роздрібна ціна на свинину в Україні у спеціалізованій торгівлі м’ясом та супермаркетах в 2021 році починається від 100 грн/кг – одна із найнижчих у світі, та нижча за минулорічні. Дещо дорожча ціна на свинину на базарах, через традиційно більшу вагу відгодівлі свиней для базарів, а відтак і вищу собівартість свиней на 30% і більше, що, насправді, не завжди призводить до вищої ціни свинарям за цих свиней. 

Збільшений попит на м’ясо уже дещо дозволив підняти закупівельні ціни на свиней та дозволить утримати їх від різкого падіння після закінчення тривалих вихідних.

"Місяць м’яса – хороший поштовх усім в ланцюгу м'яса: свинарству, скотарству, птахівництву, м'ясопереробній галузі, торгівлі та закладам харчування. Закликаємо ЗМІ, публічні особи та Міністерства Розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Аграрної політики та продовольства, Держпродспоживслужбу, Асоціацію рітейлерів України – підтримати ініціативу Асоціації «М’ясної галузі»".

Річне споживання м’яса в Україні вдвічі менше ніж в інших країнах Європи – до 45 кг, проти 80 кг. А останні 5 років українці зменшували споживання свинини з 22 кг до 15 кг в рік, переважно через вищу ціну на це м’ясо. Зараз свинина виграє не тільки за смаковими якостями і більшим вибором страв, які з неї можна приготувати, а й за ціною поміж інших видів м’яса, стала найбільш доступною українцям.

Очільник м’ясної асоціації додав, що аналогічну ініціативу у США запровадила губернатор штату Айова, щоб підтримати галузь тваринництва і свинарства, зокрема.

Зусилля Асоціації “М’ясної галузі”, поміж іншого, направлені і на експорт – відкриття нових ринків збуту м’яса з України, знайомство споживачів з інших країн з продуктами виробленими в Україні. Україна увійшла у топ-10 експортерів м'яса птиці, черга свинини і яловичини. Микола Бабенко переконаний, що м’ясна галузь України має недооцінений у світі експортний потенціал і здатна стати лідером у глобальному ринку, як вже це зробили виробники олії, меду, сої, курятини.

Останні новини