fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Падіння цін на живих свиней: хто спровокував і що очікувати

Скориставшись оголошенням в Україні карантину через пандемію коронавірусу, частина свинарів спекулятивно підняли ціни на живих свиней з 45 до 52 грн/кг, – повідомляє пресслужба Асоціації «М’ясної Галузі». 

“Дванадцятого березня 2020 року в Україні оголошено карантин. Невизначеністю поспішили скористатись недоброчесні гравці, в тому числі і на ринку свинарства. Частина свинарів спекулятивно підняли ціни на живих свиней з 45 до 52 грн/кг, через що переробні підприємтсва також були змушені підняти ціни для торгівельних мереж”, – йдеться у повідомленні.

“З одного боку, таких свинарів можна зрозуміти. Собівартість у багатьох з них на рівні 40 грн/кг, тож всі прагнуть заробити більше і якнайшвидше”, – пише пресслужба.

В той же час, виробники курятини знизили ціни на свою продукцію. Наслідки цих процесів очевидні: за перші три тижні карантину на 30% падає споживання/продаж/забій свиней і на 20% зростає продаж курятини.

Далі, з падінням попиту переробних підприємств на свиней, пропозиція на них стала перевищувати попит і ціна почала зниження, по деяким регіонам досягши 40 грн/кг. Момент втрачений, попит на готову продукцію катастрофічно впав, програли всі — і свинарі, і переробники, – констатує пресслужба асоціації.

“Сьогодні у свинарів для уникнення збитків є лише одне рішення – зниження собівартості. При актуальних ринкових цінах на зерно собівартість 1 кг живої маси в свинарстві реально знизити до 25 грн/кг і заробляти більше 1000 грн з кожної вирощеної свині, навіть при такому рівні цін”, — підсумовує Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі».

Останні новини