М'ясний Новий рік - в які країни варто поїхати святкувати Новий рік любителям м'яса?
Якщо ви є великим шанувальником м'ясних смаколиків, то ось вам ТОП-5 країн, в яких варто побувати саме на новорічні свята
5 МІСЦЕ - АВСТРІЯ - "Schwein haben" або везіння по-австрійськи
Якщо хочется відчути справжній колорит європейського Нового року і заразом насолодитись м'ясними стравами - радимо відвідати Австрію. Тут ви зможете поласувати однією з основних страв австрійського Нового року - свининою з кислою капустою, (яку інколи запивають міцним бульйоном). До речі тут існує стара традиція - у новорічну ніч на удачу потрібно з'їсти шматочок свинячого п'ятачка, ну або хоча б будь-який інший шматочок свинячої голови. Ця традиція бере початок ще у Середньовіччі - на стрілецьких фестивалях для найгірших стрілків існував такий собі приз "глядацьких симпатій" - свиня або поросятко. Звідси і походить ідіома, яка існує в німецькій мові - "Schwein haben" , що в дослівному перекладі означає "отримати свиню" або раптово заслужити неочікуване щастя, везіння.
4 МІСЦЕ - КОСТА-РИКА - КУКУРУДЗЯНІ "ГОЛУБЦІ" ДЛЯ КОНКІСТАДОРІВ
В Коста-Рику точно не варто вирушати, якщо ви не шанувальник святкування Нового року серед пальм при температурі в +28 градусів. Проте якщо вас така перспектива не засмучує - сміливо вирушайте, адже тут на Новий рік готують досить оригінальну страву під назвою "тамалєс". Страва являє собою щось на кшталт коржика із кукурудзяного борошна, обернутого кукурудзяним листям та приготованого на пару. Всередині тамалєс можуть бути різні начинки, але на Новий рік місцеві готують їх зі свинячим фаршем. До речі, страва ця доволі гостра, в неї додають червоний перець, тому на це потрібно зважати якщо ви не є фанатом гостренького. Перед вживанням кукурудзяні листки знімають, і їдять лише коржа та начинку. До чого в цій історії конкістадори? Існує легенда, що саме цією стравою гостинні індіанці пригощали прибувших на Нові землі чужинців. Тож якщо хочете спробувати себе у ролі дослідника, що відкриває для себе кулінарний світ далекої Америки - запашні тамалєс саме те, що треба.
3 МІСЦЕ - АМЕРИКА - "СТРИБАЮЧИЙ ДЖОН" ТА "ПІДСТРИБУЮЧА ДЖЕННІ"
Якщо Новий рік застав вас у будь-якому з південних штатів, то ви просто зобов'язані спробувати незвичайну та дуже популярну новорічну страву під назвою «Hoppin' John» («Стрибаючий Джон»). Вона складається зі свинини, рису, чорних бобів, тушкованих овочів, і до того ж дуже гостра. Кажуть, що її придумали раби з Південної Кароліни. «Стрибаючого Джона» тут їдять 1 січня, і вважають що боби в ньому символізують монети, зелень — доларові банкноти, а маїсовий хліб, що подають до страви — золото. Рештки від «Стрибаючого Джона» називаються «Підстрибуюча Дженні» (англ. skippin' Jenny) - поїдання рештків, згідно повір'я, дає більше шансів розбагатіти в прийдешньому році.
Також традиційно на столах американців в Новий рік присутня фарширована індичка. Рецептів фаршу безліч: сир, чорнослив, гриби, яблука, капуста, часник... І це далеко не весь перелік. Але не чекайте тут від господарів щедро накритих столів та безлічі різноманітних страв - більшість американців загалом святкують Новий рік не вдома, а в ресторанах, або ж просто на тематичних вечірках, тому застати їх в цей день вдома складно.
2 МІСЦЕ - ІТАЛІЯ - СВИНИНА БЕЗ ЗАПЕРЕЧЕНЬ
І знову повертаємось до Європи, цього разу - до Італії. Тут без страв з м'яса не обходиться ні Різдво, ні Новий рік. На Різдво італійці обов'язково їдять ягнятину, яку до супермаркетів завозять спеціально під свято. А ось на Новий рік в Італії є традиція - з'їсти трішки свинини. І це не обговорюється, відступати від традиції не можна ні в якому разі, бо в новому році вам не буде удачі ні в чому. Жирне порося символізує тут родючу землю і багато грошей. Якщо немає цілого поросяти - підійдуть і гострі свинячі сосиски, але ми вам радимо спробувати новорічну страву Італії - свинячу ковбасу cotechino (котекіно) - це ковбаса зі свинячої ноги, вона доволі гостра і зазвичай подається із сочевицею. Господиня завжди готує цю ковбасу власноруч. Підсумуємо: якщо ви цінитель м'ясних виробів саме зі свинини - вам точно сюди.
1 МІСЦЕ - ВЕЛИКОБРИТАНІЯ - КАЛЕЙДОСКОП М'ЯСНИХ МРІЙ
Такого розмаїття м'ясних страв на різдвяному столі, як у жителя Туманного Альбіону, ви не знайдете напевно в жодній країні. Традиційними тут вважаються дві страви: фарширована індичка з овочевим гарніром та ростбіф. Розпочнемо з індички, адже історія появи цієї птиці на столах англійців доволі давня. Ще декілька століть тому, традиційною на різдвяному столі у Великобританії була ціла голова кабана, пізніше її замінили на смажену гуску чи дрофу, а для заможних людей – навіть цілком засмажений павич чи лебідь. При тому, перед подачею птиці на стіл, їй золотили клюв і прикрашали її ж пір'ям. Лише згодом на різдвяних столах по всій території Англії стало більш звичним куштувати фаршировану індичку. Поливають її соусом з агрусу.
Але на цьому все не закінчується. Крім основних страв місцеві також їдять і безліч інших, таких як: «поросятка у ковдрі» (сосиски в беконі під гарячим журавлинним соусом), ростбіф з овочами, біфштекс з кільцями цибулі і грибним соусом, куряча грудка, йоркширська шинка, печеня з телячих нирок, паштет з качки та багато іншого! Голова йде обертом від такого розмаїття, і у кожної страви тут є своя особлива історія виникнення. Про всі розповісти ми не зможемо, але запевняємо - все на рідкість смачне і варте уваги, тому Великобританія посідає перше місце у рейтинзі накращих країн для любителів поїсти м'яса в Новий рік.
Вирушайте у м'ясні мандри вже зараз, адже часу до Нового 2020 року та Різдва залишилось не так багато!