fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Рік боротьби з АЧС в Китаї: що чекає на ринок свинини КНР?

3 серпня 2018 року в провінції Ляонін на північному сході Китаю було виявлено перший випадок африканської чуми свиней (АЧС). За останній рік він швидко поширився по всій країні, і до кінця серпня 2019 року було підтверджено 156 окремих спалахів, що охопили 107 міст у 31 провінції. Іншими словами, всі провінції материкового Китаю разом з Гонконгом повідомили про випадки вірусу.

82 94uj

 

Нестабільне китайське поголів'я vs зростання цін

Ціна за кілограм живка в Китаї різко зросла на 25,1% до 26,4 CNY у місячному порівнянні та на 67,2 % у річному обчисленні, побивши ціновий рекорд останніх 20 років. І навпаки, кількість поголів'я в Китаї рушила донизу, досягши нових історичних мінімумів з 2000 року. Загальний показник падіння склав 33,9% лише за перші сім місяців 2019 року.

У Китаї липень та серпень традиційно є періодом, коли споживання м'яса падає, але цей рік, очевидно, є винятком. Зростаюча ціна на свинину в основному була обумовлена скороченням поголів'я, а не внутрішнім споживчим попитом на свинину. Лише за липень поголів'я в Китаї скоротилися на 9,4 % та на 32,2% в річному обчисленні, що призвело до сильного дизбалансу попиту та пропозиції.

Однак, вивчаючи, що саме спричиняє незадовільне постачання свинини, АЧС у Китаї не єдиний винуватець. Через суворе дотримання нового закону про охорону навколишнього природного середовища в Китаї, з 2015 року багато малих фермерських господарств, які не підпадали під нові стандарти, були закриті. Але що ще важливіше - великі господарства також були змушені рухатися з півдня на північ, і зі сходу на захід. Після спалаху АЧС по всій країні ці тенденції посилилися також подальшою забороною перевезення живих тварин між зараженими та незараженими провінціями - в результаті ліквідація в районах виробництва свинини прискорилася, а незбалансована ситуація між попитом та пропозицією погіршилася.

Щоб заповнити велику прогалину щодо постачання свинини, є два основних шляхи: імпорт та альтернативне м'ясо, таке як курятина, качка, яловичина, баранина і навіть рослинні замінники.

Нарощування імпорту vs альтернативні види м'яса

Загальний обсяг імпорту свинини та субпродуктів у Китаї за перші сім місяців цього року досяг 1,000,930 тонн та 589 997 тонн відповідно, що становить 36% зростання у річному обчисленні для свинини, кількість імпортованих субпродуктів навпаки зменшилась на 0,5 %. Лише за липень 2019 року, на що значно вплинула зростаюча ціна свинини в травні, обсяг імпорту підскочив на 106,7 % до 182 227 тонн для свинини та на 37,8 % (97 375 тонн) для субпродуктів.

Якщо порівнювати помісячний обсяг імпорту свинини у 2019-му в порівнянні з неймовірним по рівню імпорту 2016 роком, значення у 2019-му подекуди навіть вищі, і така тенденція, як очікується, збережеться в найближчі місяці. Однак, порівнюючи свинину з обсягом імпорту інших основних категорій м'яса, виявляємо, що обсяги імпорту яловичини та курятини є навіть більшими. Особливо це стосується яловичини, загальний обсяг імпорту якої досяг 865 991 тонн при річному зростанні 56,5 % - майже втричі більше, ніж у свинини.

Крім того, як повідомило Міністерство торгівлі Китаю, через бум імпорту австралійської яловичини у 2019 році, квота на австралійську яловичину - як передбачено Угодою про вільну торгівлю між Китаєм та Австралією 2015 року - була автоматично запущена в середині серпня. Тарифи на вісім категорій австралійської імпортної яловичини було відновлено на період з 17 серпня до кінця 2019 року із встановленими ставками "найбільшого сприяння". Тим не менш, враховуючи майбутню холодну погоду та пік сезону споживання м'яса, що почнеться з вересня й надалі, негативний вплив такої зміни тарифів може бути знівельовано.

Стійку тенденцію до зростання імпорту яловичини та курятини в основному можна пояснити завищеними внутрішніми цінами останніх кількох місяців. Порівняно з минулим серпнем, роздрібна ціна курятини в Китаї зросла на 15,8 % до 22,0 CNY за кілограм, роздрібна ціна яловичини також зросла на 12,1% до 72,2 CNY за кілограм. Оцінюючи вплив зростання ціни свинини на інші м'ясні категорії, важливим моментом є те, що, як правило, такий вплив на ціну курятини та яловичини займає деякий час. Тому можна очікувати, що зростання вартості курятини та яловичини посилиться і в інші місяці цього року.

Для стабілізації ціни на свинину та стримування внутрішньої інфляції, різні урядові відомства опублікували положення по забезпеченні достатньої пропозиції свинини та стабільної ціни:

Міністерство сільського господарства та Міністерство фінансів
Ці два відомства спільно оприлюднили повідомлення 4 вересня 2019 року про те, що уряд надасть більше субсидій та позик, а також страхових сум, щоб допомогти свинарству відновлюватись.

Міністерство торгівлі
29 серпня його речник заявив, що буде пильно стежити за розвитком ринку свинини, а за потреби уряд задіє держрезерви свинини для збільшення пропозиції. Крім того, уряд буде продовжувати заохочувати збільшення імпорту свинини.

Державна рада
21 серпня Державна рада випустила п'ять контрзаходів щодо стабілізації виробництва свинини в Китаї: більш своєчасне виділення субсидій фермерським господарствам для сприяння відновленню виробництва свинини; скасування суворих заборон та обмежень на розведення свиней; розширення можливостей профілактики та контролю захворювань тварин; забезпечення стабільної пропозиції свинини.

Міністерство транспорту
2 вересня було опубліковано повідомлення про те, що воно відновить політику "Зелений канал" для полегшення транспортування поросят та свіжої охолодженої свинини. Крім того, з 1 вересня 2019 року по 30 червня 2020 року мито за користування транспортними засобами, що перевозять свиноматок та заморожену свинину, буде скасовано.

 

Отже, за доволі короткий термін, вивільнення резервів свинини та відновлення політики "Зеленого каналу" може допомогти стабілізувати пропозицію свинини та пом'якшити незбалансовану ситуацію між попитом та пропозицією серед різних провінцій. У довгостроковій перспективі, фінансова підтримка (субсидії та позики) з боку уряду та інші заходи можуть зняти "прибутковий стрес" з господарств країни.

Прогнози

Немає жодних сумнівів, що виробництво свинини Китаю в цьому році може різко скоротитися. Загальне поголів'я свиней зменшилось на 32,2%, свиноматок - на 31,9% до кінця липня 2019 року порівнянюючи з аналогічним періодом минулого року. Оскільки поголів'я відображає поточний рівень постачання свинини, тоді як число свиноматок вказує на майбутнє постачання через 6–11 місяців, можна прогнозувати, що національна пропозиція свинини може бути скорочена на 20–30% з другого півріччя 2019 року і до кінця першого півріччя 2020 року.

Однак, така ситуація не просто вказує на те, що внутрішній розрив між попитом і пропозицією в наступні місяці складе близько 10 мільйонів або навіть 15 мільйонів тонн. Однією з основних проблем є те, що внутрішній попит на споживання свинини також швидко падає. Місцеві споживачі їдять все менше свинини, частково через негативний вплив африканської чуми свиней. Але що ще важливіше, небачено висока ціна також перешкоджає купувати цей вид м'яса. Підвищені ціни на яловичину та курку підтверджують, що все більше споживачів замінюють свинину іншими альтернативами. Крім того, як одна з категорій м'яса, що по ціні наближена до свинини, курка має цикл вирощування лише 30-40 днів - набагато коротший, ніж 10 місяців для свині. Тому, враховуючи значно зменшений попит на споживання свинини, в реальному вираженні розрив між попитом і пропозицією може бути не таким великим. Хоча очікується, що ціна на свинину й надалі буде слідувати тенденції до зростання,і ми можемо бути певні, що вона ще не досягла свого піку.

 

За даними thepigsite.com

 

Останні новини