Наприкінці липня був опублікований Проект наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження».
Офіційна сторінка Проекту
За поясненням розробників, Проект наказу встановлює докладні гігієнічні вимоги до виробництва та обігу перероблених та неперероблених харчових продуктів тваринного походження в Україні, адаптовані до вимог права ЄС.
Для цього замість вертикального або “продуктового” підходу застосовано так званий “горизонтальний” підхід до законодавства, коли нормативно-правовий акт встановлює правила, що регулюють один аспект – гігієнічні вимоги до виробництва та обігу – характерний для широкого спектру харчових продуктів.
Запропонований проєкт наказу регламентує:
Серед переваг імплементування Наказу розробники називають підвищення рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження, підвищення рівня громадського здоров’я, спрощення та консолідація чинної нормативно-правової бази, виконання міжнародних зобов’язань щодо наближення законодавства України до вимог права ЄС в рамках Угоди про асоціацію.
Одночасно в супроводжуючих документ пояснювальних записках і аналізі регуляторного впливу зазначено, що впровадження Наказу в дію призведе до додаткових витрат на підприємствах, що виробляють продукцію тваринного походження (на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання персоналу, адміністрування державного нагляду, додаткову сертифікацію тощо) і, відповідно, до ймовірного зростання цін на готову продукцію. У разі затвердження Наказу, для операторів ринку передбачається адаптаційний період (1 рік) для початку роботи за новими вимогами.
Запрошуємо учасників Асоціації “М’ясної галузі” до розгляду і оцінки проекту наказу Мінекономіки «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження».
10.08.2020