fbpx

face

+38 067 405 43 15

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження

Наприкінці липня був опублікований Проект наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження».

Офіційна сторінка Проекту

Завантаження документу

За поясненням розробників, Проект наказу встановлює докладні гігієнічні вимоги до виробництва та обігу перероблених та неперероблених харчових продуктів тваринного походження в Україні, адаптовані до вимог права ЄС.

Для цього замість вертикального або “продуктового” підходу застосовано так званий “горизонтальний” підхід до законодавства, коли нормативно-правовий акт встановлює правила, що регулюють один аспект – гігієнічні вимоги до виробництва та обігу – характерний для широкого спектру харчових продуктів.

Запропонований проєкт наказу регламентує:

  • вимоги до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють діяльність із забою тварин;
  • гігієнічні вимоги до потужностей із забою тварин, птиці та зайцеподібних;
  • гігієнічні вимоги до транспортування живих копитних, птиці на бійні;
  • гігієнічні вимоги до процесів забою тварин, птиці та зайцеподібних, розбирання та обвалювання м’яса; виробництва подрібненого м’яса, м’ясних напівфабрикатів та м’яса механічного обвалювання; поводження із м’ясом диких тварин; виробництва желатину та колагену, призначених для споживання людиною;
  • гігієнічні вимоги до вимушеного забою свійських копитних тварин поза межами бійні;
  • вимоги до пакування, зберігання і транспортування м’яса;
  • вимоги до маркування м’яса тощо.

Серед переваг імплементування Наказу розробники називають підвищення рівня безпеч­ності харчових продуктів тваринного походження, підвищення рівня гро­мадського здоров’я, спрощення та консолідація чинної норма­тивно-правової бази, виконання міжнародних зобов’язань щодо набли­ження законо­давства Украї­ни до вимог права ЄС в рамках Угоди про асоціа­цію.

Одночасно в супроводжуючих документ пояснювальних записках і аналізі регуляторного впливу зазначено, що впровадження Наказу в дію призведе до додаткових витрат на підприємствах, що виробляють продукцію тваринного походження (на придбання основних фондів, облад­нання та приладів, сервісне обслуговування, навчання персоналу, адміністрування державного нагляду, додаткову сертифікацію тощо) і, відповідно, до ймовірного зростання цін на готову продукцію. У разі затвердження Наказу, для операторів ринку передбачається адаптаційний період (1 рік) для початку роботи за новими вимогами.

Запрошуємо учасників Асоціації “М’ясної галузі” до розгляду і оцінки проекту наказу Мінекономіки «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження». 

 

10.08.2020