Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 11 - 17 серпня 2025 року: 98-99 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней буде на рівні 98-99 грн/кг на наступному тижні.
У 2024 році Україна втратила до 2 мільйонів свиней через відсутність вакцинопрофілактики та дезінформацію. Це завдало галузі мільярдних збитків і ускладнило рух до експорту свинини.
Між тим, світ уже має ефективне рішення: вакцинопрофілактика довела свою результативність у В’єтнамі, Філіппінах та Індонезії.
Для України настав критичний момент. Необхідно:
Українська модель виробництва свинини має конкурентні переваги – низьку собівартість, велику сировинну базу та потенціал створення продукції з високою доданою вартістю. Завдяки цьому галузь може щороку генерувати до 12 млрд євро доданої вартості.
Виробники і переробники обʼєднують свої зусилля задля розвитку через Об’єднану раду українських виробників і переробників свинини.
Головні задачі Обʼєднаної Ради:
1. Викорінення АЧС в Україні
2. Відкриття експорту української свинини
3. Підготовка професійних кадрів для свинарства та м’ясної галузі
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 1,95 € євро/кг (94,14 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,05 євро/кг (50,69 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 6,15 злотий/кг (69,68 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 5,40 - 6,80 злотих/кг (61,18 - 77,04 грн/кг).
Джерело: Євростат
Динаміка цін у світі:
🔻 2,08 €/кг (-1%) у ЄС
🔻 1,53 €/кг (-5%) у Бразилії
🟢 2,15 €/кг (+2%) у США
🟢 1,59 €/кг (+3%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.