Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 16 - 22 червня 2025 року: 92-93 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней залишатиметься на рівні 92-93 грн/кг на наступному тижні.
У 2025 році Індонезія офіційно дозволила використання в’єтнамської вакцини проти африканської чуми свиней — AVAC ASF LIVE. А вже 9 червня було експортовано першу партію препарату обсягом 120 тисяч доз. Таким чином Індонезія стала третьою країною після В’єтнаму та Філіппін, яка впровадила ефективну вакцину для боротьби з АЧС.
Цей крок — чергове підтвердження ефективності вакцинопрофілактики та зростаючої міжнародної довіри до нових підходів у контролі хвороби. Для України це чіткий сигнал: своєчасна реєстрація вакцини, її впровадження у поєднанні з біобезпекою й моніторингом — ключ до зупинення втрат у свинарстві та відкриття доступу до ринків країн Південно-Східної Азії, де вакцинопрофілактика вже стала частиною національної стратегії боротьби з АЧС.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 2,10 € євро/кг (100,59 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,20 євро/кг (57,48 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 6,62 злотий/кг (73,56 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 6,00 - 7,30 злотих/кг (66,68 - 81,12 грн/кг).
Джерело: Євростат
Динаміка цін у світі:
🟢 2,15 (+1%) €/кг у ЄС
🔻 1,59 (+0%) €/кг у Бразилії
🟢 1,94 (+5%) €/кг у США
🟢 1,46 (+4%) €/кг у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.