Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 03 - 09 березня 2025 року: 74-75 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней наступного тижня залишатиметься на рівні 74-75 грн/кг.
Міністр агрополітики Віталій Коваль наголосив, що розвиток тваринництва є пріоритетом для Мінагрополітики, адже саме воно відкриває великі перспективи для агросектору. Водночас експортна ситуація залишається складною, а аграрії потребують прогнозованих і довгострокових держпрограм підтримки.
Серед рішень цієї проблеми – розвиток мʼясної галузі через нарощення сировинної бази, в свинарстві зокрема з використанням відходів біоетанольної промисловості. Впровадження нових технологій, таких як рідка годівля з використанням спиртової барди, кукурудзяного корнажу, дозволить знизити собівартість української свинини та підвищити рентабельність всього ланцюга виробництва і переробки.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 1,72 € євро/кг (74,65 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 0,85 євро/кг (36,89 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 5,42 злотий/кг (56,37 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 5,00 - 6,20 злотих/кг (52 - 64,48 грн/кг).
Джерело: Євростат
Динаміка цін у світі:
🟢 1,85 €/кг (+1%) у ЄС
🟢 1,91 €/кг (+13%) у Бразилії
🟢 1,92 €/кг (+6%) у США
🟢 1,53 €/кг (+6%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.