Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 14 – 20 червня 2021 року: 44 – 45 грн/кг на свиней живою вагою з ПДВ 14%, що у перерахунку на ПДВ 20% складає 47-48 грн/кг.
Наступного тижня ціна, ймовірно, збільшиться. Однак зростання попиту на м’ясо з початком літа – немає.
Наразі закупівельна ціна на свиней є чи не найвищою за останній період у перерахунку на ПДВ 20%. Через те, що м’ясопереробні підприємства вимушені купувати живих тварин з ПДВ 14%, а продавати готову продукцію з ПДВ 20%, вони повинні доплачувати різницю, яка складає 7,2% у вартості м’яса та м’ясних продуктів, які таким чином є дорожими для споживачів. Звертаючи увагу на те, що купівельна спроможність населення низька через пандемію, попит на м’ясо низький саме через високу ціну. Виправити ситуацію можна:
До того ж, другий фактор допоможе українським м’ясопереробникам та свинарям в кооперації вийти на нові ринки збуту, чим активно займається Асоціація “М’ясної галузі”.
Асоціація “М’ясної галузі” запрошує нових учасників!
Джерело: Євростат
Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней зменшилась до 1,57 євро/кг (52 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,13 євро/кг (38 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
Динаміка цін у світі:
🟢 1,73 €/кг (+3,45%) у ЄС
🔻 1,12 €/кг (-13,74%) у Бразилії
🟡 1,98 €/кг (-0,48%) у США
🟢 1,69 €/кг (+1,12%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.