Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 7 – 13 червня 2021 року: 42 – 43 грн/кг на свиней живою вагою з ПДВ 14%, що у перерахунку на ПДВ 20% складає 45-46 грн/кг.
Наступного тижня ціна, ймовірно, незначно підніметься. Однак зростання попиту на м’ясо з початком літа – немає. Погода перших двох тижнів літа прогнозується мінливою.
У свинарства України є можливість не залежати від погоди та внутрішнього попиту завдяки експорту. Експорт м’яса і м’ясних виробів до країн Азії та Африки може посилити як м’ясну галузь, так і виробників червоного і білого м’яса. Всі країни з розвиненим свинарством мають не тільки доступну ціну на внутрішньому ринку, більше споживання свинини населення в 2-3 рази ніж українці, а й великі об’єми експорту. Саме завдяки ефективності, низькій собівартості, конкурентній ціні в глобальному ринку і експорту ці країни наростили об’єми виробництва м’яса, а відтак і збільшили поголів’я.
Україна також може бути в числі лідерів у глобальному ринку. Це вже стає можливим завдяки програмі розвитку м’ясної галузі – “Нове свинарство 2025”, яка передбачає відкриття нових ринків продажу м’яса та нарощення поголів’я свиней в Україні.
Асоціація “М’ясної галузі” запрошує нових учасників!
Джерело: Євростат
Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней зменшилась до 1,57 євро/кг (52 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,13 євро/кг (38 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
Динаміка цін у світі:
🟢 1,71 €/кг (+5,13%) у ЄС
🔻 1,12 €/кг (-23,15%) у Бразилії
🔻 1,93 €/кг (-7,74%) у США
🟢 1,69 €/кг (+2,58%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.