Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 15 – 21 березня 2021 року: 40 – 42 грн/кг на свиней живою вагою.
Ціна на живих свиней наступного тижня, ймовірно, зменшиться на 2-3 грн/кг, цьому є 3 причини:
Джерело: Євростат
Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней – 1,50 євро/кг (50 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,12 євро/кг (37 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
Наразі Німеччина може експортувати свинину в ЄС, Таїланд, Боснію і Герцеговину, Канаду, Бразилію, Аргентину, ПАР, Південну Корею, Сінгапур та В’єтнам. В перелічених країнах діють різні види заборон або дозволів на імпорт з Німеччини.
Останніми зняли обмеження Сінгапур та В’єтнам на імпорт з Німеччини. Таким чином впродовж декількох місяців можна буде очікувати й зняття заборон (повних або часткових) інших країн, зокрема і в Україні, про що ведуться активні переговори Німеччини з українським Урядом. Найголовнішою подією може стати дозвіл на експорт до Китаю. За розвитком подій слідкує увесь світ.
Також, як відомо, Китай хоче відновити свинарство після спалахів АЧС, що призвели до скорочення поголів’я більше ніж вдвічі. Після відновлення свинарства Китаю, експорт з країн ЄС може знову націлитися на інші країни, в тому числі і Україну.
Наступний розвиток подій може призвести або до значного заміщення внутрішнього виробництва імпортом і, як наслідок, практично підірве свинарство, яке має високу собівартість, або простимулює всю м’ясну галузь переорієнтуватися з імпорту на експорт свинини. Головною перепоною експорту української свинини все ще залишається неконкурентна собівартість.
У довгостроковій перспективі свинарі та м’ясопереробні підприємства мають консолідуватися для сталого розвитку і вирощування, і переробки, для посилення позицій української свинини та м’ясної продукції на глобальному ринку.
Динаміка цін у світі:
🟢 +8,06% у ЄС
🟡 +0,72% у Бразилії
🟢 +20,35% у США
🟢 +6,92% у Канаді
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.