Опубліковано: 03 жовтня 2025

 

Учасники Асоціації «М’ясної Галузі» в США !

 

Група учасників Асоціації «М’ясної Галузі» відвідала Сполучені Штати Америки, для зустрічі з колегами м’ясопереробних підприємств штатів Іллінойс та Айова. Згідно програми візиту українська делегація відвідала одну з найвідоміших світових виставок в галузі виробництва продуктів харчування Process Expo 2019.

                   

Ознайомча програма Agricultural Study Tour від Assist Inc., в якій взяли участь представники українських м’ясопереробних підприємств - учасників Асоціації «М’ясної Галузі» (ТзОВ «Агро-Інвест», ТзОВ «ЛембергМіт», ТзОВ «МК М’ясний», ТОВ «Лубним’ясо», ТзОВ «М’ясокомбінат «Миргородський») тривала з 5 по 15 жовтня 2019 року. Учасники мали змогу дізнатися про американську м'ясну промисловість на всіх етапах від «ферми до столу» та поставити колегам найбільш актуальні запитання, щоб отримати відповіді та шляхи їх вирішення.

Делегація від Асоціації «М'ясної Галузі» мала змогу побувати у виробничих цехах Webster City Custom Meats Inc., що спеціалізується на виробництві готової продукції зі свинини, відвідати підприємство Story City Locker Plant, яке займається наданням послуг по забою та обвалюванні на елементи свинини, яловичини, баранини, та інших видів м’яса, та багатьох інших підприємствах. Також учасники відвідали компанію Marel, одного з найбільших в світі розробників і виробників сучасного технологічного обладнання для харчової індустрії.

 

Делегація зустрілась з міністром сільського господарства штату Айова Майком Найгом та головним ветеринарним інспектором штату Джефом Кайсандом, для того щоб обговорити запобіжні заходи, які вводяться в штаті для попередження проникнення АЧС до місцевих виробництв. З Асоціацією виробників свинини штату Айова (IPPA) спілкувались про особливості галузі в Айові та США, а також ознайомились з державними та федеральними нормами, що стосуються виробництва свинини в країні. Не обійшли увагою і навчальні заклади, завітавши до експериментального переробного підприємства на базі Університету штату Айова, яке служить навчальним закладом для студентів та представників м'ясної промисловості.

« Ідея проведення таких поїздок для асоціації, як на мене, є дуже вдалою. Когось з нас цікавила свинина, когось цікавила переробка яловичини - програма була розрахована так, щоб задовольнити кожного.  Ми постійно знаходились в русі, відвідали як невеликі крафтові бійні, так і потужні підприємства, що співпрацюють з рітейлом, HoReCa. Тому кожен знайшов для себе щось цікаве та пізнавальне. Для себе я відмітила поїздку до навчального закладу, де студенти мають змогу вивчати увесь процес від вирощування до забою на базі експериментального переробного підприємства, беруть участь у виробництві готової продукції. Для нас це стало справжнім відкриттям. Дуже доречною була зустріч з Асоціацією виробників свинини штату Айова, під час якої нам провели цікаву презентацію і відповіли на всі наші запитання - як працює схожа організація в Америці, які заходи вони проводять для учасників, за рахунок чого йде фінансування. Взагалі хочеться відмітити рівень відкритості американських колег, їх готовність відповідати і пояснювати усі моменти, що нас цікавили. Під час перебування на підприємствах, нам дозволяли фотографувати та займатись відео зйомкою усіх процесів. Не було навіть натяку на закритість. Мали змогу відвідати не лише виробництва, але й мережеві супермаркети, для того щоб мати уявлення про презентацію, упакування, маркетингові ходи.

Загалом, за час поїздки ми потоваришували, багато спілкувались з іншими учасниками, обмінювались думками. Зі свого боку, ми вже взяли на озброєння декілька ідей, які з’явились у нас під час подорожі, і не лише ми – багатьом поїздка допомогла визначити напрямки майбутніх змін на власних підприємствах »

 Леся Усенко, директор з розвитку мережі  «М’ясторія» та «Стейкова Подорож»