Опубліковано: 29 квітня 2024

07.12.2021

Асоціація «М’ясної галузі» стурбована розвитком подій із забезпечення продовольством населення України через світовий ріст цін на продовольство та, зокрема, прогнозований дефіцит свинини в Україні з 2022 року і можливий стрімкий ріст цін на всі види м’яса в світі і в Україні.

Рівень доходів населення України в 10 разів менший за середній по країнам ЄС, а витрати на продукти харчування складають 50-60% доходів, на рівні з бідними країнами Африки, проти 10-20% в країнах ЄС. 

Ріст цін на продовольство в Україні до рівня світових – загроза продовольчій безпеці України.

Запобігти росту цін може лише створення сприятливих умов для нарощування виробництва продуктів харчування в Україні, особливо тих, де Україна є імпортозалежною, зокрема свинини. А надлишок виробництва таких продуктів в Україні з 2022 року може стати значною статтею доходів економіки України.

Однак Розпорядженням Головного державного ветеринарного інспектора України № 80 від 19.10.2021 року плани розвитку свинарства в Україні – заблоковані, а наслідки можуть призвести до масштабної продовольчої кризи в Україні.

Вже відомі випадки блокування ввезення племінних свиней в Україну через україно-польський кордон.

Постачання племінних свиней з країн з розвиненим свинарством – загальносвітова практика, без якої генетичний прогрес і розвиток свинарства в Україні неможливі. На свинокомплексах 24 областей України утримується свиней в 2 рази менше, ніж в Бельгії – країни за територією, як одна область України, а собівартість свиней в Україні, досі залишається найвищою в Європі. Без переходу вітчизняного свинарства на сучасну, інноваційну генетику свиней – майбутнього у свинарства і мʼясної галузі України немає.

Вважаємо, що колізія, що виникла через згадане розпорядження має – бути вирішена невідкладно, через загрозу продовольчій безпеці України і соціальній стабільності в державі. Нами запропоновано Держпродспоживслужбі кілька шляхів усунення колізії, що відповідають українському законодавству та загальносвітовій практиці, без необхідності внесення змін до Закону України “Про ветеринарну медицину”.

Про зміни в ситуації з блокуванням імпорту генетики свиней буде повідомлено додатково.

Прес-служба

Асоціації “Мʼясної галузі”