В Україні скасовано держмонополію на виробництво спирту: закон №318-ІХ, який торік ініціював президент Володимир Зеленський, введено в дію 1 липня 2020 року. Про це того ж дня повідомила преccлужба Державного підприємства «Укрспирт».
«Гарні новини!!! Ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності», – заявив на своїй фейсбук-сторінці Сергій Блескун, виконувач обов’язків директора «Укрспирту».
Він назвав цю подію важливим етапом демонополізації спиртової індустрії, державні заводи якої скоро виставлять на продаж. Зокрема, 12 таких підприємств уже передані до Мінекономіки, невдовзі вони перейдуть до Фонду держмайна України.
«Це справді гарні новини і для м’ясної галузі, ще на крок наближення до появи в Україні свинокомплексів на відходах із найнижчою в світі собівартістю живих свиней –15 грн/кг», – написав у коментарі під дописом Сергія Блескуна виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» та генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.
Йдеться про те, що собівартість вирощування свиней можна зменшити не лише до 25 грн/кг на сухих кормах, а і до 15 грн/кг завдяки використанню в годівлі відходів харчової промисловості і, зокрема, спиртової барди – побічного продукту виробництва біоетанолу чи спирту. Дешева спиртова барда в Україні є альтернативою використанню дорогих зернових у годівлі свиней. Можна сказати, що в такий спосіб отримується подвійна додана вартість від використання зернових. Завдяки цьому є змога відчутно (вдвічі) зменшити витрати на корми у структурі собівартості вирощування свиней, зберігши водночас продуктивність свиней на належному рівні.
За інформацією Центру підвищення ефективності в тваринництві, в минулому багато років спиртова барда в Україні продавалася спиртзаводами за безцінь – 25–50 грн за тонну або навіть утилізувалася. Відомі випадки, коли її виробники доплачували охочим забрати цю сировину. Так вони вирішували проблему утилізації відходів, аби уникнути проблем з екологічною інспекцією.
Практика використання відходів харчової промисловості для вирощування свиней досить поширена, в Україні нею незаслужено нехтують. Деякі свинокомплекси раніше будувались поруч із спиртзаводами — такі виробники свинини були зразковими споживачами спиртової барди, а зараз можуть стати зразковими за собівартістю вирощування свиней.
Микола Бабенко, керівник Асоціації «М’ясної галузі» та Центру підвищення ефективності в тваринництві
За словами Миколи Бабенка, демонополізація спиртової галузі несе вигоди виробникам свинини, адже із розвитком галузі, зі збільшенням виробництва спирту та біоетанолу зростуть і обсяги спиртової барди. Її активно купуватимуть і використовуватимуть свинарі, що сприятиме досягненню ключових цілей програми відродження м'ясної індустрії «Нове свинарство 2025»: забезпеченню населення України доступним м’ясом, зменшенню собівартості товарних свиней в Україні до найнижчого у світі рівня – 15 грн/кг, розкриттю експортного потенціалу свинини, та допоможе вирішити проблему світового дефіциту свинини.
Для довідки: приєднатися до Програми «Нове свинарство 2025» за посиланням.