Euromonitor: попит на свинину до Дня утворення КНР може значно перевищити пропозицію
Супермаркети Китаю наповнюють свої прилавки замороженою свининою з держрезервів, яка була надана задля зниження цін на улюблений вид м'яса в країні та забезпечення пропозиції перед головним державним святом КНР. Проте аналітики Euromonitor вважають, що такий крок матиме обмежений вплив на ціни, називаючи 30 000 тонн держрезерву «краплею в океані» для країни, яка з’їдає близько 40 мільйонів тонн свинини на рік
Після знищення значної частини поголів'я в Китаї, свинини, яка займає чільне місце майже на кожному китайському обідньому столі, стало не вистачати. Пекін спробував знизити ціни, які підскочили майже вдвічі, надавши 30 000 тонн свинини з держрезерву. Такий крок, здається, дійсно стримав подальше зростання цін і допоміг продажам. Принаймні, у столиці.
"Свинина продається набагато краще, порівняно з трьома тижнями тому", - коментують ситуацію пекінські різники. "На сьогоднішній день у нас доволі дешева заморожена грудинка, лише 17,98 юаня (за кг, або 2,52 долара за фунт) порівняно з 35,9 юаня за свіжину. Ми не впевнені, звідки м'ясо, але воно можливо надходить з резервів Пекіну".
Дешеве м’ясо стане для багатьох полегшенням перед святами. Китайці, як правило, збираються разом за вишуканими стравами під час фестивалів, і більшість бенкетів не обходиться без свинини. Достатня пропозиція цього виду м'яса - "найосновніша вимога" для добробуту людей, заявив віце-прем'єр-міністр Ху Чуньхуа у телевізійному зверненні до чиновників наприкінці серпня. Він закликав їх гарантувати постачання та збільшити масштаби резервів.
Покупці в Пекіні заявили, що вони не будуть скупитися на м'ясо під час Дня Китаю, незважаючи на ціну, хоча в будні дні їм доводиться скорочувати споживання свинини. "Раніше я купував чотири-п’ять ребер, але зараз купую лише два-три, поки що цього достатньо для мене", - розповідає покупець на пекінському ринку.
Значна частина споживачів замінює свинину куркою, качкою чи яловичиною, при цьому свинина настільки зросла в ціні, що навіть більш дорогі сорти м'яса зараз здаються доступними. Дехто, однак, тяжко переживає зміну раціону. "Моя сім'я не любить яловичини, це "зігріваюча" їжа, тому я можу купувати тільки свинину", - розповідає Ванг, посилаючись на класифікацію продуктів як "зігріваючих" чи "охолоджуючих" в традиційній китайській медицині.
Крапля в океані
Вивільнення держрезервів матиме обмежений вплив на ціни в цілому, говорить Міранда Чжоу, аналітик компанії Euromonitor. Загальний обсяг резерву, проданого протягом останніх тижнів, є лише «краплею в океані» для країни, яка з’їдає близько 40 мільйонів тонн свинини на рік.
Новини щодо продажів в державних продовольчих магазинах поширюються на популярному в Китаї сайті мікроблогів Weibo, де багато користувачів коментують безрезультатність боротьби з цінами за допомогою резервної свинини. Є й ті, хто сумнівається щодо якості такої свинини, характеризуючи її як "м'ясо зомбі".
"Крім проблеми недостатньої пропозиції, існує також одна особливість - в Китаї люблять свіжу свинину, заморожена свинина не надто приваблює", - коментує Міранда Чжоу.
Ті, хто закуповується на ринку в центрі міста Наннін, що знаходиться на відстані 2 000 км на південь від столиці, заявляють, що взагалі не бачили там замороженого м'яса. "Ми тут не їмо такої свинини", - кажуть вони. "Навіть якби й була заморожена свинина, ми б її не купували. Ми їмо тільки свіже м'ясо".
За даними thepigsite