Традиційний зріст ціни на живі свині притаманний цьому періоду. Але аж ніяк м'ясопереробні підприємства не очікували такого стрімкого підвищення минулого тижня, яке на Сході та Центрі додало 4 грн до ціни за кг живої ваги і склало 45 грн та на Заході плюс 6 грн, що склало 47 грн за кг живої ваги. Таке швидке зростання примусить переробників переглянути свої відпускні ціни для наступної реалізації у торгівельні мережі та підприємства подальшої переробки і виробництва готових виробів.
На світових ринках також відбувся зріст по відношенню до попереднього тижня і в Німеччині він склав 8,7%, що дорівнює 38 грн за кг свині живою вагою, американський ринок додав 8% - 34 грн. Таким чином, український ринок, який відповідав ціні 41 грн за кг живої свині, піднявся ще на 10-15% відповідно до регіонів України. Такі аномальні підвищення цін завжди створюють труднощі у подальшій роботі з партнерами та, в результаті, призводять до підвищення цін кінцевому споживачеві. Більше того, не усі м'ясопереробники мають змогу так само швидко підняти ціну своїм партнерам та кінцевим споживачам і вимушені це робити поступово.
Насправді, український ринок свинини дуже динамічний. Ціна формується щотижня та здебільшого складається з попиту та пропозиції. Але бувають винятки, коли ціна залежить від настроїв та обставин учасників ринку.
Джерело: Асоціація "М'ясної Галузі"