Опубліковано: 03 жовтня 2025

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 28 липня - 03 серпня 2025 року: 96-97 грн/кг на свиней живою вагою.

Прогнозується, що ціна на свиней зросте до 96-97 грн/кг на наступному тижні.

В умовах падіння виробництва свинини в країнах ЄС Україна має унікальний шанс посісти нову нішу на глобальному ринку. Щороку у світі споживання свинини зростає на 2 млн тонн — це вчетверо більше за весь обсяг виробництва в Україні. Щоб задовольнити цей попит, необхідно вже зараз системно розвивати м’ясну галузь — через вакцинопрофілактику проти АЧС, відновлення поголів’я, інвестиції у переробку та відкриття нових ринків.

Українська модель виробництва свинини має конкурентні переваги — низьку собівартість, сировинну базу та потенціал створення продукції з високою доданою вартістю. Завдяки цьому галузь може щороку генерувати до 12 млрд євро. Інвестиції в переробку, логістику й експортну інфраструктуру не лише активізують сільську економіку, а й перетворять м’ясну галузь на один із драйверів економічного зростання України.

На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 1,95 € євро/кг (95,65 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,05 євро/кг (51,5 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.

На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 6,03 злотий/кг (67,49 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 5,40 - 6,80 злотих/кг (61,56  -  77,52 грн/кг).

Джерело: Євростат

Динаміка цін у світі:
🔻 2,10 (-2%) €/кг у ЄС
🔻 1,61 (-3%) €/кг у Бразилії
🟢  2,11 (+1%) €/кг у США
🔻 1,54 (-1%) €/кг у Канаді

Усі ціни вказані за забійну вагу.

Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.

Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.

Довідково

Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.

Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).

Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.