Опубліковано: 03 жовтня 2025

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 21 - 27 липня 2025 року: 94-95 грн/кг на свиней живою вагою.

Прогнозується, що ціна на свиней зросте до 94-95 грн/кг на наступному тижні.

Наукова публікація в Transboundary and Emerging Diseases підтвердила: жива вакцина AVAC ASF Live є ефективною, безпечною та відповідає стандартам WOAH для боротьби з африканською чумою свиней (АЧС). На тлі мільйонних втрат свинарства в Україні у 2024 році це сильний міжнародний аргумент на користь вакцинопрофілактики. Практичний досвід В’єтнаму, Філіппін та Індонезії вже показав результативність підходу — настав час Україні приєднатися до світової практики.

Своєчасна реєстрація вакцини, її контрольоване використання в поєднанні з біобезпекою та системним моніторингом можуть стати переломним рішенням у подоланні АЧС. Це відкриває шлях до запуску програми «Нове свинарство України», відновлення поголів’я й виходу на виробництво понад 3 млн тонн свинини на рік із потенціалом до 12 млрд євро доданої вартості для економіки щорічно.

На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 1,95 € євро/кг (94,97 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,05 євро/кг (51,14 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.

На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 5,92 злотий/кг (67,49 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 5,40 - 6,80 злотих/кг (61,56  -  77,52 грн/кг).

Джерело: Євростат

Динаміка цін у світі:
🔻 2,11 (-3%) €/кг у ЄС
🔻 1,65 (-1%) €/кг у Бразилії
🟢  2,09 (+0%) €/кг у США
🔻 1,49 (-10%) €/кг у Канаді

Усі ціни вказані за забійну вагу.

Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.

Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.

Довідково

Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.

Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).

Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.