Опубліковано: 28 квітня 2024

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 19 – 25 квітня 2021 року: 42 – 43 грн/кг на свиней живою вагою.

Ціна наступного тижня ще залишатиметься на високому рівні через травневі свята.  Ціна 43 грн/кг з ПДВ 14% аналогічна ціні 46 грн/кг з ПДВ 20%.

Але слід враховувати надлишок свиней, який сформувався до травневих свят. Щороку пропозиція свиней збільшується через збільшення попиту на свинину на Великдень, що цього року співпав із травневими святами. Однак, закриті заклади харчування і локдаун по країні суттєво зменшили попит на свинину. Тому надлишок свиней може навпаки спричинити зниження ціни.

Не додає оптимізму і ситуація з АЧС. У квітні почастішали випадки АЧС як офіційно оголошені, так і приховані – нелегальний продаж свиней інфікованих АЧС, що провокує зниження ціни на свиней і блокує експорт надлишку свинини. Асоціація “М’ясної галузі” звертала увагу на необхідність запуску свинокомплексам компенсацій за свиней у випадку АЧС, але блокування компенсацій свинокомплексам продовжується і донині.

Позитивом стало зниження у квітні цін на зернові, а відповідно корми. Тож буде відбуватися і зменшення собівартості свиней, навіть, у господарств у яких були перевитрати кормів. Пшениця, ячмінь доступні на ринку за цінами 6000-6500 грн/тонна, кукурудза – 7000 грн/тонна.

Джерело: Євростат

Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней без змін – 1,50 євро/кг (50 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,05 євро/кг (34 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ. 

Динаміка цін у світі:
🟢 +1,27% у ЄС
🔻 -7,48% у Бразилії
🟢 +6,97% у США
🟢 +9,7% у Канаді

Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі.

Довідково

Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.

Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).

Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів.